Glöm inte äggen

Ägg såklart

Ett vanligt genomsnittsägg väger 63 g. Av detta är ca 22 g gula, 33 g vita och 8 g skal. Gulan har både högre energi- och näringsinnehåll än vitan.
 
Ägg är bra mat

Ägg-vitaminer:

A, B, D, E och K-vitamin. Av B- vitaminer finns det hela 8 olika och alla finns där i ägget. D- vitamin är extra svårt att få från vanlig kost! Ägg borde därför kallas "Naturens eget vitaminpiller"! Men kom ihåg alla: Svälj dom inte hela. 

Ägg-mineraler och spårämnen:

Järn, kalcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink och selen. Bra för tjejer med järn i maten då det kan vara svårt att få tillräckligt av detta i den vanliga kosten. Allt detta finns i ägg. 

Ägg-proteinet - värdens bästa för kroppen!

Proteinerna i matvaror har olika betydelser och värde för kroppen, äggets är den bästa. Äggets samlade protein liknar mest på kroppens eget protein. Därför sägs det att ägget har den bäste proteinkvaliteten for människokroppen. 

Ägg har mycket omättade fettsyror

Liksom kyckling och kalkon har också ägg en hög andel omättade fettsyror; och är därmed sundare att äta, till exempel hårdkokt som pålägg, än vad exempelvis ost och korv är. Ägget ger också färre kalorier. 

Hur är det med kolesterolet
Ja, äggulan innehåller kolesterol, men detta betyder lite, om något alls, för blodets kolesterolinnehåll. Det er helt andra matvaror, dom med högt innehåll av mättade fettsyror, som ökar kolesterolet i blodet, så att det kan bli en hälsorisk.  

Det är nog världens största myt att ägg skulle vara farligt för kolesterolet skull 

Pilsk
Att man sedan blir pilsk av ägg gör väl inte saken sämre precis hehe. 


Ät ägg

Ref:
www.egg.no

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
RSS 0.91