Träning för +35 man/kvinna

Ont i kroppen, dags att låta gubbsjukan slå ut i full blom?. Eller kanske har du ont i axlar eller knän? Det fins många sköna anledningar att börja träna. Vilken anledningen än är för att börja styrketräna så finns det ett par saker som du behöver tänka på.

Det första du behöver är ett gym som du kan träna på. Finns på nästan alla orter, om inte gym så oftast i badhuset eller någon träningsanläggning. Pröva dig fram. Köp inte årskort direkt, testa några gånger. Du kanske inte trivs på första stället. Att köpa en multimaskin till källaren och träna hemma är värdelöst. Det funkar helt enkelt inte för dom flesta. Man måste komma iväg och kunna släppa vardagslunken för att fokusera på träningen.

Bra utrustning, ett par sköna joggingbrallor o en t-shirt duger fint. Tänk bara på att använda ett par ordentliga skor, gärna hård sula. Använd inte mjuka joggingskor. Skor är viktigt.
 
Fråga om hjälp om du är osäker på utförande. Personal på plats har betalt för att hjälpa dig till säker träning. Annars ber du någon gymråtta. Finns inga människor som gillar att briljera med sina kunskaper ang träning som vi lyftare hehe. Obs! Gäller alla andra, inte mig förstås :-)

Försök att få tag på ett bra träningsprogram, finns på de flesta gym med lite självaktning. Om inte så leta på nätet eller maila mig så kan jag hjälpa till att fixa ett. bolanius(snabela)telia.com Byt ut (snabela) mot @ så funkar det.

Ta det lugnt i början. Du lär inte må bättre i kroppen eller får en träningskick av att vara halvförlamad av träningsvärk. Låt kroppen vänja sig vid belstningen i början. Tat lugnt, du hinner.

Märk att det är skillnad på att sträcka ut dina muskler efter ett pass och streching. Har du inte sysslat med streching tidigare så finns ingen anledning att börja nu. Bäst före datumet för att bli vig o smidig har gått ut om du inte varit det tidigare. Vid 35-45 så räcker det att sträcka ut lite granna om du känner att det drar på nått ställe. Att strecha ut muskler på ett ställe och inte på ett annat är som att be om skador. Att strecha korrekt är inget man bara gör utan det kräver lika mycket teknik och vägledning som att träna korrekt. Du är inte ungdom längre. Tycker du ändå att du behöver strecha så be återigen någon som vet vad han/hon pratar om, om hjälp.

Drick mycket vatten, både under träning och annars. Låt vatten bli din huvudsakliga dryck.

Återhämtning är viktig. Du måste låta kroppen vila mellan passen, hur kul det än är, och hur mycket man än ökar så måste du låta kroppen få vila ordentligt mellan dina pass. Måndag- onsdag- fredag är ett bra upplägg att börja med. Lär dig att lyssna på din kropp. Det är skillnad på ont-ont och skönt-ont. Träningsvärk är trevligt i lagom dos. Muskel o led-ont är inte lika trevligt.

Slarva inte med maten. Ät rejälta måltider med sammansatt kost. Mycket grönsaker. Finns en uppsjö av sidor på nätet som kan bli din guide till bra matkunskaper.

Kosttillskott kan du börja med efter ett halvår om du tycker att det behövs. För en motionär så räcker det nästan alltid med vanlig mat. Öka intaget av nyttig mat istället.

Till sist, ge fan i att stoppa i dig otillåtna preparat. Du har bara en kropp, förstör den inte.


//Bolanius

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
RSS 0.91